Snickeri

Fönsterrenovering & byggnadsvård


Jag håller på en hel del med att renovera fönster och dörrar. Här nedan ser du en del av dom jobb  som jag gjort hittills. Klicka på bilderna för att förstora dom.

Under 2016-2018 jobbade jag på Hus till hus i Alingsås med detta och från och med i år 2019 praktiserar jag hos en byggnadsvårdssnickare. 


Du kan även följa mig på Instagram (klicka på länken) där jag med jämna mellanrum lägger upp bilder från mitt arbete.

Nytillverkning av fönsterbågar. Virket har jag rikthyvlat, planhyvlat, sågat och sedan fräst till tapp, slits och profil.

Trälagning och renovering av en fönsterbåge. Här har jag lagat nederdelarna av sidostyckena genom så kallad halvsulning. På det kortare bottenstycket till höger har jag tillverkat nya tappstycken. Den vänstra delen är nytillverkad.

Lagning av en pardörr. Dörrens ena sida hade knäckts. Möjligen pga en kvist som satt lite dumt till mitt träet. Lyckligtvis hade sprickan bara gått halvvägs genom dörren. Jag fräste bort den skadade delen av dörrstycket och limmade på en ny bit. Lite spackel och färg och lagningen kommer att bli osynlig.

Ett av två fönster som jag var delaktig i att renovera åt ingen mindre än musikern Håkan Hellström.

Deltog på Nolby Gårds vårmarknad 2017 och visade lite om fönsterrenovering.

Lagning av skadad del på ett sidostycke

Ett fönster jag lagade och skar till glas och kittade om.

Nya glas och nytt kitt.

Här har jag satt i ett krysspröjs i en gammal fönsterbåge.

Här har jag gjort ett så kallat överljusfönster av en begagnad fönsterbåge. Bild 2 visar hur bågen såg ut från början. Jag har alltså "krympt" ner en större båge och satt i fler spröjs.

Ett stort vackert fönster från 1700-talet som vi gjorde i ordning. Fönstret hade ett gigantiskt lager med färg som vi tog bort. Sedan slipades bågen, oljades och jag skar till glas och kittade.

Vanlig enkel renovering. Skrapade bort den gamla färgen och tog bort kittet. Sedan slipning, oljning och på med nytt kitt.

Lagning av tappstycke. Sågade bort den gamla dåliga tappen och limmade dit en ny.

Kittning och tillskärning av glas i en nytillverkad dörr.

Renovering och lagning av en fönsterbåge. De ljusa träbitarna är alltså tillverkade av nytt virke och ihopsatta med den gamla bågen.

Renovering och lagning av en vacker dörr. Bort med den gamla färgen, slipa och sen laga bottenstycket som var angripet av röta. Efter det på med rå linolja, skära till nya glas och sedan kitta med linoljekitt och dörren är nästan som ny. Ytterst lite nytt virke har använts och virket som trots allt behövs är återbrukat kvalitetsvirke.