Fönsterhantverk

Fönsterrenovering & byggnadsvård

 

Min huvudsakliga sysselsättning består i att renovera fönster. Detta arbete är än så länge i

uppbyggnadsfasen och jag arbetar med det på Hus till hus i Alingsås.

 

Här nedan ser du en del av dom jobb jag gjort hittills. Du kan även följa mig på

Instagram där jag med jämna mellanrum lägger upp bilder från mitt arbete.

Renovering av dörr. Dörren täcktes från början av en masonitskiva. Skivan togs bort, liksom den gamla färgen. Efter renskrapning, slipning och spackling med linoljekitt, målades dörren med Köpenhamnsgrön linoljefärg från Ottossons Färg. (Dörren till vänster i bild visar hur det såg ut från början.)

En normal procedur för renovering av ett fönster: Det gamla kittet avlägsnas, glasen plockas ur, bågen skrapas ren från färg och kitt. Sedan slipas bågen och oljas därefter in med linolja och balsamterpentin. Glasen tvättas rena och byts eventuellt ut om dom är trasiga. Dom rena glasen sätts på plats och slutligen pålägges nytt linloljekitt.

Ett vackert halvmåne-fönster där jag bytte ett av glasen och lagade nederdelen av bågen till höger i bild.

Eftersom jag är road av fåglar tillverkar jag också en del fågelholkar. Dessa går att köpa från 50:-/st.

Ytterligare ett halvmåne-fönster som jag renskrapat, oljat och kittat.

Ett stort och spännande fönster. Härstammar troligen från Frankrike från början. Jag skrapade bort allt som satt löst, färgflagor och kitt. Uppdraget var att fönstret skulle bevaras så mycket som möjligt i befintligt skick. Jag fick skära till några nya glas och sedan kitta på dom ställen där kittet lossnat. För att det nya kittet ska smälta ihop med det gamla fick jag kitta ojämnt. Dvs inte så snyggt och perfekt som man normalt försöker få det. I ett senare skede ska vi måla fönstret i exakt samma kulör (framtagen genom färgavläsning) och samtidigt få till ett gammalt och slitet intryck. Ska bli spännande.

Byte av takfotsbräda.

Så kallad halvsulning till vänster. Där man sågar bort den delen av en fönsterbåge som har ruttnat sönder och sedan limmar fast nytt trä.

Till höger förlängning av mitspröjset i ett fönster, där det gamla ruttnat.